Dejte si sóju
Zdravé a nezdravé potraviny. Můžeme je striktně dělit? Jsou to relativní pojmy. Každý máme jiný organismus a to co jednomu dělá dobře, může druhému způsobit zdravotní potíže. Další věc je, že některé potraviny, ač jsou super zdravé, nám prostě nechutnají. Za vyzkoušení, ale rozhodně stojí. Možná právě vy budete patřit mezi ty, které si zdravé potraviny oblíbí. Zkusili jste někdy sóju? Víte proč je pro naše tělo blahodárná?
Sója pochází z Číny a první zmínky o ní pochází dokonce již z druhého tisíciletí před n.l. Do Evropy se dostala díky misionářům. Nejprve se používala jako hnojivo pro kukuřičná pole, a to díky svému rychlému růstu. Později se z této rostliny začal lisovat olej a mletá sójová mouka. Sója je pro naše zdraví prospěšná díky vysokému obsahu lecitinu. Lecitin obsahuje vitamín B, který je důležitý pro naši nervovou soustavu, mozek a játra. Přispívá k rychlejší přeměně tuků na energii. Možná vás překvapí, že celkem velké množství potravin obsahuje právě sóju. Pro někoho může být tato potravina alergenem, přestože neobsahuje lepek. Mezi alergeny se také řadí. Oblíbená je ve formě sójových omáček, bez kterých si umíme jen stěží představit přípravu asijské kuchyně. Do sójových omáček se bohužel přidává glutamát sodný, který našemu zdraví neprospívá. Využívá se hojně ve veganské a vegetariánské kuchyni, kde nahrazuje zahušťovadla. Sójové výrobky, jako doplňky stravy, se využívají ke zmírnění klimakterických potíží. Obsahují fytoestrogeny, které částečně nahrazují ženské hormony. Potravina obsahuje velké množství bílkovin s vysokým obsahem aminokyselin. Kromě již zmiňovaného lecitinu a vitamínu B obsahuje ještě vápník a hořčík.
Přes obsah důležitých a prospěšných látek se od nadměrné konzumace sóji ustupuje, zvlášť u dětí.
Pokud tedy konzumujete sójové výrobky, tak v rozumné míře.